Fyrhjuling

Idag ökar användandet av fyrhjulingar inte bara inom skog och mark utan även i stadskärnan då det finns möjlighet att vägregistrera sin maskin om den är av rätt modell. Fyrhjulingarna kan se lika ut men ha olika regler och det är du som förare som måste veta vilka regler som gäller och vilken typ av fyrhjuling du kör. 

De flesta fyrhjulingarna är konstruerade för att köras i terrängen, man kan säga att de är en slags terränggående motorcykel med 4 hjul men vad inte alla vet är att all körning i terräng på barmark egentligen är förbjuden. Det finns vissa undantag som till exempel när de används inom skogsbruket, lantbruket eller viltvård av olika slag. Ska man alltså använda sin fyrhjuling till nöjeskörning så får man ta sig till terrängbanor anpassade för detta. 

Har du bara koll på reglerna så är det ett väldigt användbart fordon, det underlättar verkligen för att ta sig fram i skog och mark där annars en traktor vore svår att manövrera och köper man till olika tillbehör som exempelvis timmervagn så underlättar den för gallringen. Kanske en plog för att skotta gården eller en betesputs för att klippa stora gräsytor .

Några yrkesgrupper som också har stor nytta av dessa är bland annat de som arbetar med viltvård eller jagar, veterinärer eller läkare som måste ta sig fram eller de som arbetar med skötsel inom friluftsområden, parker och idrottsplatser. Fördelen med vägregistrerad ATV är att den kan framföras med endast ett B-körkort då det är ett fyrhjuligt fordon